Zakynthos är en vacker grekisk pärla i det Joniska havet. Venetianerna gav en gång i tiden Zakynthos namnet “Orientens blomma”, just tack vare sin stora skönhet. Zakynhos ligger utanför Greklands västkust, är ca 402 km² stor och har över 32 000 fasta invånare. Många av Zakynthos fantastiska venetianska byggnader, särskilt i Zakynthos stad, ödelades 1953 när ön drabbades av en stor jordbävning.

Zakynthos har sedan jordbävningen blivit återuppbygd och där huvudstaden Zakynthos stad idag har över 30 000 invånare. Många byggnader ligger fortsatt kvar i ruiner och där flera av dessa ändå har man lyckats att bevara och restaurera. Många av just dessa byggnader finns idag kvar som historiska utflyktsplatser eller som museum för allmänheten.

Populära turistorter förutom Zakynthos stad är även Kalamaki, Laganás, Argassi och Tsilivi. En stor del av Zakynthos yta består av ett bergigt och grönt, frodande klimat där pinjeträden växer vilt men där även bönderna på ön odlar oliver och vindruvor.

Sydkusten på Zakynthos består av några av den Grekiska ö-världens allra vackraste och mest kända sandstränder. Det är främst ett par världskända turistmål som även har gjort Zakynthos världskänt för den stora massan. Dels så är detta den populära sandstranden Navagio beach eller Shipwreck beach och Smugglers beach som den även kallas i folkmun.

På Shipwreck beach ligger sedan 1980 ett gammalt skeppsvrak som strandande på ön. Det sägs att fartyget strandade när det skulle smuggla sprit och cigaretter till ön, om denna historia är sann eller inte ska vi låta vara osagt. Det som däremot är sant är att Zakynthos befolkning, efter skeppsbrottet, oroade sig för om skeppet skulle förstöra för öns turism.

Ironiskt nog så har det strandade skeppet lett till en total motsats till vad befolkningen oroade sig för, turismen fullständigt exploderade på Zakynthos och till Shipwreck beach tar sig hundratusentals besökare varje år. Till ön kan man endast ta sig via båt och funderar man att ta sig hit så är ett bra tips att vandra upp på en av omkringliggande bergstopparna då det även är här som utsikten över Shipwreck beach gör sig allra bäst.

Navagio beach, Shipwreck beach eller Smugglers beach, ja kärt barn har många namn. Oavsett vilket namn som man än använder sig av så tillhör stranden idag en av världens mest kända och mest fotograferade stränder.

Carreta Carreta

Utöver Smugglers beach så finns det även en ytterligare detalj som verkligen har satt Zakynthos på världskartan, Carreta Carreta, havssköldpaddorna. Varje år så lägger tusentals havssköldpaddor sina ägg på Zakynthos stränder. Havsköldpaddorna är självfallet fridlysta och den enda möjligheten att få se dessa fantastiska varelser “live” är om du åker med på någon av de olika arrangerade utflykterna för detta. Dessa sker alltid med auktoriserad guide nattetid när äggen också kläcks. En trevlig anekdot här är att havssköldpaddorna alltid lägger sina ägg på samma strand som de själva en gång kläcktes, detta gör de sedan livet ut.

Havsköldpaddorna återvänder varje år till samma strand som de en gång kläcktes på för att lägga sina egna ägg.