Sevärdheter

Sevärdheter och utflyktsmål

Utflyktsmål

Inledning

En utflykt bör innehålla glada minnen man sent glömmer. Många platser på denna jord kan erbjuda dig sådana minnen, men Zakynthos spelar i en klass för sig när det gäller utflyktsmål. Denna ö ger dig många möjligheter till många mysiga utflykter för turister.

När det gäller utflykter har Zakynthos mycket att erbjuda, särskilt de blåa grottorna och de unika sköldpadds- och sälarterna som finns i Medelhavet. Den vackra byn Macherado är belägen i Zakynthos mitt som är en plats värd att besöka. Askos Stone Park och Zakynthos skeppsvrak är högt rekommenderade att besöka också.

Kyrkan Agia Mavra och Zakynthos museum är utmärkta platser att besöka i stadens centrum. Följande platser är välbesökta av turister från hela världen:

• Staden Zakynthos
• Zakynthos Water Village
• Vassilikos stränder

5 olika utflyktsmål

Nedan beskrivs fem av de mest populära och vackraste platserna att besöka på Zakynthos, och som attraherar besökare från hela världen. Här kommer korta beskrivningar av dessa plaster med syfte att ge dig en överblick över vad man kan uppleva på den fantastiska ön Zakynthos:

• Staden Zakynthos
Den vackra staden Zakynthos är belägen på den östra sidan av ön. Det är i princip en nybyggd stad som är byggd ovanpå ruinerna av den antika staden i syfte att behålla den traditionella arkitekturen. Den har dock ändrats något efter den katastrofala jordbävningen år 1953. Staden Zakynthos är idag en av de mest besökta platserna på Zakynthos.

• Zakynthos Water Village
Zakynthos Water Village är belägen i byn Sarakinado som ligger 4 km från staden Zakynthos. Den häpnadsväckande vackra Zakynthos Water Village inkluderar en mängd olika vattenspel så som ”Octopus Slides”, ”Lazy River”, ”Slippery Rabbit”, ”Black Hole” och ”Multi Racing”. Zakynthos Water Village passar utmärkt både för barn och vuxna som vill roa sig gränslöst.

• Vassilikos stränder
Vassilikos stränder är belägna på Zakynthos sydöstra del. Området Vassilikos har en hel del vackra stränder så som Banana Beach, Porto Zoro, Porto Rama och Agios Nikolaos. De underbart vackra Vassilikos stränder är huvudattraktionen i området. Folk från olika håll och i alla åldrar kommer i stora klasar för att besöka Vassilikos stränder.

• Zakynthos Gerakas Beach
Zakynthos Gerakas Beach ligger på Zakynthos sydöstra sida nära Agios Nikolaos i Vassilikos. Zakynthos Gerakas är en unik, lång sandstrand med massor av sevärdheter. Stranden är fortfarande oförstörd med turkos vatten och naturlig skönhet. Den unika sköldpaddsarten Caretta-Caretta som finns vid Zakynthos Gerakas Beach är utrotningshotad, den skyddas av grekiska och internationella lagar.

• Askos Stone Park
Askos Stone Park ligger belägen i den vackra byn Volimes. Denna plats är känd för sina 170,000 naturliga plantor som inkluderar både buskar och träd. Platsen innehåller även många trä- och stenhus som gör det där lilla extra i Askos Stone Park.

Arkitektur och monument

Information

Arkitektur och monument är djupt rotade attribut som har sina rötter i vår kultur och tradition sedan flera tusentals år tillbaka. Zakynthos är även känt för sin unika stil vad gäller arkitektur och monument.

Historiska fakta talar om att det mittersta området på Zakynthos brukade ha vackra herrgårdar med två respektive tre våningar. Dessa historiska platser hade även vackra pelargångar i form av nyklassicistiska monument och kyrkor. Tyvärr förstördes allt detta i jordbävningen som ägde rum år 1953. Nästan alla herrgårdar kollapsade utom några hus och kyrkor.

Zakynthos arkitektur är huvudsakligen influerad av västeuropeisk stil i form av fransk, venetiansk och engelsk stil efter att dessa länder övertog ön. Detta är anledningen till varför Zakynthos arkitektur är en kombination av både renässans- och barockstil.

Saint Dionysios kyrka – Saint Dionysios kyrka på Zakynthos är en av de vackraste konstbyggnaderna på Zakynthos. Den är belägen på öns södra kust. Den byggdes år 1708 och renoverades år 1764. Huvudattraktionen vad gäller denna kyrka är dess speciella målningar som är gjorda av Doxaras och Koutouzis. Den bästa tiden att besöka kyrkan på är under tiden för firandet av helgonet den 24 augusti varje år.

Zakynthos borg – Zakynthos borg är av venetiansk arkitektur och ligger belägen vid Bohali, vilket är 2 kilometer från staden Zakynthos. Den är omringad av pinjeträd på alla sidor. Stora uthuggna stenar, torn, skottgluggar och kanoner användes förr i tiden för att beskydda den gamla staden Zakynthos. Öppettiderna för borgen är mellan 08:00-19:00, förutom på måndagarna då det är stängt.

Museum och utställningar

Information

I ön hittar du museum som är kända för sina konstverk, vetenskapliga och historiska samlingar av artefakter. Utställningarna representerar kulturen, traditionerna och historien för en särskild plats. Det finns flera kända museer på Zakynthos som är välbesökta, perfekt för dig som vill se historiska objekt och lära dig mer om ön.

Zakynthos senbysantinska konstmuseum

Zakynthos senbysantinska museum ligger beläget i staden Zakynthos på södra sidan av torget Solomon. Det byggdes efter jordbävningen år 1953. De utställningar som visas är bland annat kyrkliga föremål, vackert snidade mästerverk, senbysantinska ikoner, träsnidade föremål, renoverade fresker etc. Museet har även en kollektion av vackra konstverk gjorda av kända joniska och kretensiska konstnärer.

Museet har även en utställning som visar en liten modell som föreställer staden Zakynthos som den såg ut före jordbävningen. Museet är öppet dagligen förutom på måndagar då det är stängt. Öppettiderna för museet är mellan klockan halv 9 på morgonen och klockan 3 på eftermiddagen.

Dionysios Solomos och eminenta Zakynthians museum

Dionysios Solomon och eminenta Zakynthians museum är beläget på torget St. Markos. Detta museum är dedikerat till den kända grekiska poeten Dionysios Solomos som skrev den grekiska nationalsången.

Utställningen i detta museum visar skulpturer från 1700- och 1800-talet, målningar, keramik och musikinstrument från det lokala området. Dessa föremål visar på den rika kultur och arv som finns på Zakynthos. Museet är öppet från måndag till söndag från 9:00 på morgonen till 2:00 på natten. Det är gratis inträde.

Sightseeing och guidade turer

Inledning

Av alla avkopplande aktiviteter på Zakynthos är sightseeing en av de mest populära aktiviteterna. Detta beror på den häftiga och vackra naturen på Zakynthos. De guidade turerna där man får se drömliknande stränder, vacker natur och de kulturella/historiska utställningarna på Zakynthos är något man minns länge efteråt.

Du finns möjligheter att hyra en guide eller pröva att göra sightseeing själv. Båda alternativen är bra förutsatt att du använder ett bra transportmedel. Bussar, båtar och färjor är de vanligaste transportmedlen som används för sightseeing och guidade turer.

De ovannämnda olika transportmedlen som kan användas vid guidade turer har alla sina egna fördelar. Till exempel, om du ska besöka de blåa grottorna på Zakynthos är färja eller båt att föredra så att du får ut maximalt av upplevelsen. Å andra sidan, vill du besöka museum, parker eller byar är buss det bästa alternativet att ta sig fram på både rent praktiskt men även ekonomiskt.

I staden Zakynthos finns det fullt med vackra museum, monument, kyrkor och parker att besöka. Utan dessa besöksmål blir din sightseeing helt enkelt inte komplett.

Bussturer

Att ta sig fram på Zakynthos genom att ta en busstur är att rekommendera som besökare. Det är bekvämt och praktiskt och du sparar tid på att komma fram till exakt rätt plats. Dessutom är det väldigt billigt, det är bättre att lägga sina pengar på roliga aktiviteter snarare än transport.

Zakynthos kan på ett enkelt sätt nås genom bussturer från Aten (detta tar ungefär 5 och en halv timme), Thessaloniki (9 timmar) and Patras (2 och en halv timme). Viktigt att veta är att ovannämnda restiderna är inklusive båtresan som man måste göra för att kunna nå ön från dessa platser.

När du är på semester tillsammans med flera andra, är en busstur det absolut bästa alternativet att ta sig fram på. Det är bekvämt och ni når på ett enkelt sätt alla sevärdheter på Zakynthos.

Det finns flera bussturer som går till Saint Nicholas hamn inklusive stopp för bad, perfekt för sol och bad. Volimes, den största bergsbyn på ön Zakynthos och byn där många spetstillverkare bor, kan enkelt nås via buss. Panoramautsikter över välkända landmärken kan även på ett enkelt sätt nås med hjälp av buss.

Normalt sätt används en 50-sätesbuss med AC för att ta sig runt på Zakynthos. Som redan nämnts, att ta bussen är det mest ekonomiska sättet att ta sig runt på ön. Det kostar mellan 20 och 30 euro att under en hel dag ta sig runt ön.

Båtturer

Att ta en båttur är ett annat trevligt sätt att ta sig fram på när man besöker Zakynthos. Det finns ett stort antal olika lyxbåtar, färjor och kryssningsbåtar som kan göra din resa både minnesvärd och njutbar.

Delfini är ett exempel på en modern kryssningsbåt som är utrustad med soldäck och ett däck med AC där man kan äta buffé. Man erbjuds att åka på en heldagstur till Zakynthos hamn. Båtturen ger dig tre badstopp i det underbara havet på vägen. Om du har tur, kommer du under båtresan se unika arter av sköldpaddor och delfiner.

Genom att ta båten kan du ge dig lyxen att se de fantastiska blå grottorna i Medelhavet. Turen ger dig även möjligheten att se de magnifika blå vågorna slå mot de storslagna kalkstensklipporna och se den vackra kustlinjen. Det finns båtresor där du kan se Zakynthos kända skeppsvrak, ett måste för besökare.

Båtturen kan kosta lite mer jämfört med andra transportmedel på ön. Men, detta beror på vilken plats du vill besöka och vilken typ av båt du åker med. Dagsturen som kallas ”Z02 Boat Trip around the Island” kostar 27 euro för vuxna och 14 euro för barn.

Hemsida: http://www.greeka.com/ionian/zakynthos/island/zakynthos-tours/z02-boat-trip-around-the-island/index.htm#at